Campus Narafi

Op onze campus in het Dudenpark in Brussel kan je de professionele bachelor fotografie volgen. In onze driejarige opleiding krijg je een kijk in de technische aspecten van het vak, verwerf je een solide technische fotografische kennis en ontwikkel je je eigen individuele artistieke & professionele beeldtaal. Aan de hand van opdrachten, projectweken en studiereizen leer je al doende alle knepen van het vak.
Op deze website geven we graag een kijkje hoe dat allemaal juist in zijn werk gaat. Bovendien kan je ook de afstudeerprojecten van onze studenten doorheen de jaren terugvinden. Fotografie Narafi is een onderdeel van LUCA School Of Arts.
Je vindt alle informatie over onze richting ook op de
LUCA-website.

FAQ

  • LUCA School of Arts bundelde alle stappen om je in te schrijven hier. Om te beginnen aan onze opleiding hoef je geen toelatingsproef af te leggen. Je kan dus direct verder gaan naar stap 5.

  • We organiseren elk jaar meerdere opencampusdagen. In 2024 vallen deze op woensdag 13 maart, zaterdag 27 april, woensdag 26 juni & op vrijdag 23 augustus. Meer informatie vind je ook steeds hier.

  • Onze campus bevindt zich in een kasteeltje te midden van het prachtige Dudenpark in Vorst, Brussel. Op de school heb je les in één van onze lokalen, aula’s, fotostudio’s…. Bovendien ben je altijd welkom op de uitleendienst of het printlab. Meer beelden en informatie over de campus vind je hier.

  • Heel wat van onze studenten komen naar de campus als pendelaar. Dat is perfect mogelijk! Je kan je individuele route steeds uitplannen via de NMBS of MIVB routeplanners. Veel pendelende studenten nemen de trein tot op het Zuidstation in Brussel en gaan van daaruit met een rechtstreekse bus (48) naar de campus.

    Nog twee gouden tips: studenten (tot en met 24 jaar) hebben recht op een voordelig abonnement voor het openbaar vervoer in Brussel. Kom er hier meer over te weten. Voor studenten die op kot zitten of slechts enkele keren per week op de campus moeten zijn, kan een campuskaart dan weer heel interessant zijn.

  • Je kan kan alle informatie over koten terugvinden op deze pagina.

  • Na je secundair onderwijs (of na een andere hogere studie) ben je welkom op Narafi. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig en je hoeft geen toelatingsproef af te leggen. Een stevige portie enthousiasme & motivatie is natuurlijk wel belangrijk.

  • Geen probleem! De docenten geven je graag advies over de aankoop van het juiste toestel bij de start van het academiejaar. In de tussentijd kan je aan de slag met een camera uit de uitleendienst. Als je eens extra resolutie, een ander objectief, flitsers, ledlicht, statieven, een gimball, audiomateriaal … nodig hebt, kan je dit ook kosteloos ontlenen.

  • Ja! Met je bachelordiploma fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een master in de fotografie behalen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs kan je ook een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.

  • Elk traject is anders. Voor vragen omtrent studieprogramma, welke vakken je kan opnemen, een aangepast traject afgestemd op individuele situatie, leerkrediet, toleranties en studievoortgangsmaatregelen, vrijstellingen voor een opleidingsonderdeel,… kan je terecht bij onze trajectbegeleider Christian Vancraenenbroeck, (trajectbegeleider Fotografie): christian.vancraenenbroeck@luca-arts.be

  • Na je opleiding kan je aan de slag in het brede creatieve werkveld, de audiovisuele sector, de kunstensector of het kunstonderwijs. Het grootste deel van onze studenten komt hierin terecht als freelancer of in loonverband.

    Mogelijke specialisaties zijn: food- of lifestylefotografie, portret- of modefotografie, documentaire of journalistieke fotografie, evenementenfotografie, architectuurfotografie, industriële fotografie en studio- of reclamefotografie.

    Daarnaast gaan studenten ook aan de slag in video- en TV-producties en productiebureaus, of beginnen ze als fotoredacteur, beeldretoucheur, content creator, kunstenaar, lesgever…

  • Je krijgt een ruim aanbod aan theoretische vakken: gaande van geschiedenis van de fotografie, beeldanalyse, kunstgeschiedenis, beeld en research … tot de technologie van het beeld & beeldretouche. Daarnaast bieden we ook vakken aan als communicatie en research, bedrijfsbeheer en marketing

    Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten, of specifiek voor het eerste, tweede en derde academiejaar.

  • De zorgcoaches kunnen samen met de student en opleiding op maat onderwijs- en examenfaciliteiten toekennen. Je vraagt eerst een statuut aan via KULoket, met de nodige documenten. Nadien kom je op gesprek bij de zorgcoach. Lees meer over de stappen en deadlines via deze pagina.

  • De zorgcoaches kunnen samen met de student en opleiding op maat onderwijs- en examenfaciliteiten toekennen. Je vraagt eerst een statuut aan via KULoket, met de nodige documenten. Nadien kom je op gesprek bij de zorgcoach. Lees meer over de stappen en deadlines via deze pagina.

Voor werkstudenten

  • Een student in het werktraject kan zelf zijn studietraject en de bijhorende tijdsduur ervan bepalen. We hebben enkele modeltrajecten uitgewerkt van 3, 4 of 5 jaar.    

    LET OP: Onderschat het niet. Zelfs studenten die 4/5 werken geven aan dat de werkdruk bij 60 studiepunten (voltijds) soms te zwaar is.  Daarom kan je kiezen voor het traject met jaarlijks 45 studiepunten.  

    Indien je 45 studiepunten opneemt is een 4/5 job haalbaar, maar niet evident. De meeste studenten die het traject volhouden hebben een deeltijdse job (3/5, halftijds) wanneer ze 45 studiepunten opnemen.  Je kan ook nog minder studiepunten per jaar opnemen, bv. 30 - wat neerkomt op halftijds studeren. 

  • De theoretische vakken studeer je van thuis uit. Voor de verplichte ateliers verwachten we je 1 dag per week op de campus (of 2 avonden - enkel in het eerste jaar is een avondtraject mogelijk). 

  • In het eerste jaar vallen de ateliers van academiejaar 2023-2024 op maandag of dinsdag, overdag of 's avonds.  Je zal dus één van die twee dagen moeten vrijhouden voor de ateliers, telkens op dezelfde dag.  

  • In je eerste jaar neem je alle ateliers op.  In het eerste semester zijn dat gemeenschappelijke ateliers, waarbij je de basistechnieken van de fotografie aangeleerd krijgt.  In het tweede semester krijg je meer stilleven, portret en beeldende vorming en werk je rond een groter project. 

  • We bieden ook avondklassen aan voor de ateliers in het eerste jaar van de opleiding (enkel  in eerste bachelor). Concreet betekent dit dat we je op 2 avonden per week verwachten indien je het traject op 3 jaar wil volgen, en minder dan dat indien je je traject op 4 of 5 jaar wil afleggen. 

    De lessen in het avondonderwijs starten om 18u en lopen tot maximum 21u30. Mensen die met het openbaar vervoer komen kunnen zo zeker nog thuis raken. 

  • Het is zeker mogelijk om in eerste bachelor te starten met enkel theorievakken en de praktijk later op te nemen. In het werktraject stellen we een programma op maat van de student op. Als je niet van plan bent de praktijk vroeg of laat ook op te nemen, maar enkel theorie te volgen, schrijf je het best in voor een creditcontract. Veel vakken komen hiervoor in aanmerking. 

  • Een overzicht van alle opleidingsonderdelen en de inhoud van de cursussen vind je hier.

  • De meeste examens en jury’s vereisen dat je op school bent. Dat zijn enkele momenten per jaar. 

  • Uitstappen, zoals tentoonstellingen, lezingen, studiereizen, etc … kan je met de reguliere studenten meedoen. Lukt het niet om op die momenten mee te gaan, dan verplichten we je niet om die (halve) dag vrij te maken. Je kan zelf - in je vrije tijd - deze uitstap inplannen en uitvoeren.